znów na słodko

czwartek, 8 września 2011

dzisiaj przepis na placuszki, pyszny pomysł na na przykład ciepłą kolacje na słodko, chyba, że macie tyle zaparcia, żeby smażyć cokolwiek rano :)

Potrzebujemy:
2 jajka
2 łyżki cukru
ucieramy wszystkie składniki i dodajemy:
1 jogurt naturalny (mały)
 3 łyżki tłuszczu (rozpuszczonego masła najlepiej, ale też może być oliwa, olej co tam macie pod ręką) i mieszamy
oddzielnie mieszamy  sypkie składniki:
1 szklankę mąki
1 łyżeczkę (czubatą) proszku do pieczenia
szczyptę soli
1 łyżkę skórki otartej z cytryny
delikatnie!!! mieszamy (ręcznie) płynne z sypkimi składnikami gdyby ciasto było zbyt gęste możemy dodać odrobinę mleka i odstawiamy na jakieś 10-15 minut
smażymy, z podanej porcji wychodzi jakieś 12-16 placuszków
przed samym smażeniem można dodać świeże owoce takie jak borówki, jagody czy maliny
jeśli smażymy na tłuszczu to przed podaniem odsączamy na ręczniku papierowym, ja smażę na patelni teflonowej do naleśników jakieś 2-3 minuty z każdej strony
podaję z cukrem pudrem lub w ulubionej wersji z waniliowym serkiem danio i dżemem, dzisiaj z danio i konfiturą malinową (resztka, która nie zmieściła się do słoików) oraz Lemon Curd'em




Smacznego!

3 komentarze:

Dagi Mara pisze...

No dobra, ciast nie pieke, ale takie cuda czasem tez robie. Zeby nie bylo! :)
Apetycznie wygladaja Twoje placuszki, a z danio jeszcze ne jadlam. Ales mi smaka zrobila!:)

Pordrowionka!
Dagi

Bree pisze...

ale smaka na sam wieczor mi zrobilas :) pycha

ula pisze...

ale pyszne zdjęcia, placuszki to u nas jak najbardziej są mile widziane bo plackowe dzieci mam od zawsze :))
a najmilej wspominam placuszki mojej babci, z jajek od szczęśliwych kur, z maki z młynka co stał w stodole, świeżego mleka od krówki, sekretem ich genialnego smaku była duża ilość jajek... jak widzisz ja jestem wyhodowana na babcinych plackach dlatego tak bardzo je lubię ;)) dzięki za fajny przepis.
uściski!

 
Craftomania - by Templates para novo blogger