poniedziałek, 31 października 2011
Dzisiaj przepis na ciasteczka serowe. Są przepyszne - uwielbiają je wszyscy dzieci i dorośli. A do tego robi się je błyskawicznie.
Składniki:
250 g białego sera śmietankowego (w temperaturze pokojowej)
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
250 g mąki
jabłka, cukier, cynamon
Wykonanie:
1. ser, masło i mąkę wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w lodówce przez minimum 2-3 godziny, a najlepiej przez co najmniej całą noc, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić przy wałkowaniu
2. jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem
3. ciasto wałkujemy (dość cienko) wycinany krążki szklanką (jak na pierogi), układamy kawałki jabłka i sklejamy (jak pierogi z tym, że nie musi być aż tak dokładnie) albo inaczej bierzemy niewielkie kuleczki, rozpłaszczamy i zawijamy kawałki jabłka
4. pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Inna wersja:
jabłka zastępujemy innymi owocami, ja próbowałam brzoskwinie, śliwki, banany zawsze smakują wybornie
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
9 komentarze:
Ale pycha Magdziu, z checia bym wyprobowla tylku musze tu znalezc jakis serek ktory zastapi taki co ty podajesz w przepisie, musze poszukac:-) ah wygladaja przepysznie! Buziaki
Syl:-)
swietnie wyglądaja, zapisze sobie ten przepis:)
Takich jeszcze nie robilam, tylko po bialy ser to musze do polskiego sklepu sie wybrac.
pozdrawiam
Jesli moglabym...jaki masz na mysli serek smietankowy, czy to serek homogenizowany, czy serek filadelfia, bardzo prosze o odpowiedz, bo bardzo chcialabym to zrobic, wygladaja apetycznie , pozdrawiam:)
robię podobne, pyyyyyszne są :))))
nazywam je uśmiechnięte ciasteczka.
pozdrawiam cieplutko i czytam Ciebie ale nie mam czasu na nic na razie ;)
NO I NAJLEPSZE CIEPŁE...MOJE UKOCHANE CIASTECZKA FRANCUSKO-SEROWE:))))POZDRAWIAM
Haha...robiłam przedwczoraj i wczoraj... są pyszne to prawda...moje były razowe:-))
Wyglądają bardzo, bardzo smakowicie:)))
pozdrawiam!
Uwielbiam to polaczenie, mniam! Piekny obrusik, pozdrawiam
Prześlij komentarz