"owsianka"

środa, 31 sierpnia 2011

Witam moje Drogie Czytelniczki, szczególnie nowe osoby!!! Jest mi niezmiernie miło, że przybywa obserwatorów!

Dzisiaj będzie na słodko. Moja koleżanka mówi o tych ciasteczkach, że jest to owsianka tyle, że inaczej bo jak nazwać coś co ma w składzie mleko, płatki owsiane, suszone owoce, pestki i orzechy?! - na przykład śniadaniowymi batonikami zbożowymi! Ja nie pogardzę nawet zwykłą owsianką i to gotowaną na wodzie, ale to co Wam proponuję dzisiaj jest o niebo smaczniejsze ;)

Można powiedzieć, że jestem uzależniona od tego typu słodyczy. Dzisiejsze batoniki przygotowuję się bardzo szybko (chociaż piecze się godzinę). Proponuj upiec na przykład w weekend całą blachę i delektować się niemi przez kolejne dni. Ciasteczka się dobrze przechowują, a czas im nawet służy. Jeśli nie jesteście rannymi ptaszkami jak ja uwierzcie mi ułatwi to Wam życie. Nic Was nie powstrzyma przed skubnięciem jednego, no powiedzmy dwóch przy porannej kawie.

Potrzebujemy:


1 puszkę mleka skondensowanego (słodzonego)

250 g płatków owsianych górskich

75 g wiórków kokosowych

100 g suszonej żurawiny


125 g (po ok 45 g) mieszanki ziaren sezamu, pestek dyni i słonecznika

125 g niesolnych orzeszków ziemnych


1. podgrzewamy mleko najlepiej na dużej patelnii
2. w tym samym czasie mieszamy pozostałe sypkie składniki, a następnie dodajemy do podgrzanego mleka i mieszamy dokładnie najlepiej drewnianą łyżką
3. rozprowadzamy masę na blaszce, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia albo jednorazowej blaszce aluminiowej i wyrównujemy powierzchnię ugniatając
4. wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, następnie wyjmujemy blachę i po ok 15 minutach kroimy na kwadraty lub prostokąty , czekamy do wystygniecia ;)




Do porannej kawki albo z herbatką - mniam!!!!


Życzę smacznego!

3 komentarze:

Bree pisze...

Uwielbiam te ciacha :) ja znam je pod pod nazwa flapjack :) alez mi smaka narobilas , pozdrawiam serdecznie

Kaprys pisze...

Słodycze fantastyczne !!!
Coś mnie korci, żeby je dziś wypróbować ;-)
Pozdrawiam Agnieszka

Atena pisze...

Swietna sprawa, dzieki za fajny przepis, na pewno wyprobuje:)
Pozdrawiam cieplutko

 
Craftomania - by Templates para novo blogger