smakowity pomysł

piątek, 5 kwietnia 2013


 


Dzisiaj zgodnie z obietnicą - smakowity pomysł na weekend i nie tylko! Tęsknice za wiosną i macie ochotę na lżejszą kuchnie? Jeśli tak to danie Was zachwyci, a jego przygotowanie nie zajmie więcej niż jakieś 15-20 minut!
Tradycyjnie pesto czyli zielony sos robi się ugniatając w moździerzu oliwę, bazylię, orzeszki piniowe i parmezan z odrobiną soli


Pesto w moim wykonaniu z nieco innych składników, w zasadzie można zrobić je z dowolnej zieleniny np. rukoli, roszponki, bazylii, dobrej jakości oliwy, czosnku, odrobiny soli i orzechów czy pestek, które mogą być uprzednio uprażone na suchej patelni (wg poniższej proporcji) podajemy z makaronem ale również z chlebem, grillowanym mięsem czy rybą, serami czy do sałat. Pesto można przechowywać w lodówce,najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku pod warstwą oliwy szczególnie jeśli mamy zamiar przechowywać je dłużej (wytrzyma nawet kilka tygodni).
 

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera parmezan lub innego twardego (ale nie koniecznie)
  • 50 g u mnie blanszowanych migdałów
  • 100 g liści rukoli
  • 100 g oliwy z oliwek
  • szczypta  - dwie pieprzu, szczypta soli






Sposób przygotowania:
  1. W dużym garnku wstawiamy wodę, pamiętając aby było jej na tyle dużo, żeby po wrzuceniu makaronu nie przestała wrzeć i solidnie solimy.
  2. Wybieramy ulubiony makaron. 
  3. Do dowolnego urządzenia miksującego (oczywiście można również użyć moździerza) wrzucamy ząbek czosnku i miksujemy.
  4. Dodajemy ser (jeśli używamy), orzechy (u mnie migdały), zieleninę (u mnie rukola) i miksujemy.
  5. Dodajemy oliwę, pieprz, sól i ponownie miksujemy na jednolitą masę.
  6. W między czasie za pewne zagotowała nam się woda na makaron, który zaczynamy gotować.
  7. Jeśli mamy jeszcze chwilę zanim ugotuje się makaron podsmażamy na suchej patelni garść pestek dyni lub słonecznika (do posypania).




Odcedzamy makaron, dodajemy nasze pesto, mieszamy i podajemy, posypane pestkami i serem jeśli nie użyliśmy do pesto najlepiej z lampką białego wina!

 

2 komentarze:

Aleja57 pisze...

Super przepis ;)
buziaczki Ania

Mysia pisze...

Piję kawę , a już mam apetyt na taki smaczny obiadek :)

 
Craftomania - by Templates para novo blogger