piątek, 5 kwietnia 2013
Dzisiaj zgodnie z obietnicą - smakowity pomysł na weekend i nie tylko! Tęsknice za wiosną i macie ochotę na lżejszą kuchnie? Jeśli tak to danie Was zachwyci, a jego przygotowanie nie zajmie więcej niż jakieś 15-20 minut!
Tradycyjnie pesto czyli zielony sos robi się ugniatając w moździerzu oliwę, bazylię, orzeszki piniowe i parmezan z odrobiną soli
Pesto w moim wykonaniu z nieco innych składników, w zasadzie można zrobić je z dowolnej zieleniny np. rukoli, roszponki, bazylii, dobrej jakości oliwy, czosnku, odrobiny soli i orzechów czy pestek, które mogą być uprzednio uprażone na suchej patelni (wg poniższej proporcji) podajemy z makaronem ale również z chlebem, grillowanym mięsem czy rybą, serami czy do sałat. Pesto można przechowywać w lodówce,najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku pod warstwą oliwy szczególnie jeśli mamy zamiar przechowywać je dłużej (wytrzyma nawet kilka tygodni).
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 50 g sera parmezan lub innego twardego (ale nie koniecznie)
- 50 g u mnie blanszowanych migdałów
- 100 g liści rukoli
- 100 g oliwy z oliwek
- szczypta - dwie pieprzu, szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku wstawiamy wodę, pamiętając aby było jej na tyle dużo, żeby po wrzuceniu makaronu nie przestała wrzeć i solidnie solimy.
- Wybieramy ulubiony makaron.
- Do dowolnego urządzenia miksującego (oczywiście można również użyć moździerza) wrzucamy ząbek czosnku i miksujemy.
- Dodajemy ser (jeśli używamy), orzechy (u mnie migdały), zieleninę (u mnie rukola) i miksujemy.
- Dodajemy oliwę, pieprz, sól i ponownie miksujemy na jednolitą masę.
- W między czasie za pewne zagotowała nam się woda na makaron, który zaczynamy gotować.
- Jeśli mamy jeszcze chwilę zanim ugotuje się makaron podsmażamy na suchej patelni garść pestek dyni lub słonecznika (do posypania).
Odcedzamy makaron, dodajemy nasze pesto, mieszamy i podajemy, posypane pestkami i serem jeśli nie użyliśmy do pesto najlepiej z lampką białego wina!
2 komentarze:
Super przepis ;)
buziaczki Ania
Piję kawę , a już mam apetyt na taki smaczny obiadek :)
Prześlij komentarz