sobota, 20 kwietnia 2013
Dzisiaj kolejny wpis z serii smakowity pomysł tym razem może nie na weekend ale na sezon grillowy - grillowane warzywa! Najsmaczniejsze z grilla, ale grillowane na patelni też są bardzo smaczne zwłaszcza zimą kiedy smak sałaty, pomidorów czy ogórków pozostawia wiele do życzenia. Do tego przepisu można wykorzystać warzywa, które pozostały po grillowaniu albo grillować specjalnie do tego celu.
Składniki:
- warzywa dowolne np. cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki itp.,
- ulubione zioła - oregano, tymianek, ewentualnie bazylia, świeże lub suszone,
- pieprz najlepiej świeżo mielony,
- czosnek (sporo),
- oliwa,
- ewentualnie skórka otarta z cytryny, ostra papryka i imbir pokrojony w plasterki.
Sposób przygotowania:
- warzywa kroimy na plasterki 0,5-1 cm i grillujemy,
- zioła suszone rozcieramy, świeże rwiemy na kawałki,
- pieprz świeżo mielimy,
- ścieramy skórkę z cytryny,
- imbir i paprykę jeśli dodajemy kroimy w paseczki,
- czosnek rozgniatamy,
- w naczyniu najlepiej sporym słoju układamy warstwami warzywa, dodajemy przyprawy , zalewamy oliwą
Warzywa świetnie smakują jako dodatek do sałaty, pozostały olej można również wykorzystać do sałatek. Polecam!
0 komentarze:
Prześlij komentarz