poniedziałek, 8 lipca 2013
Odpowiadając na
pytania dotyczące przepisu podaję, dwa z których zawsze korzystam, a
wypróbowałam co najmniej kilka.
Przepis numer 1:
* 2 szklanki mleka
* 2 jajka
* 2 szklanki mąki
*1/3 szklanki oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
A jak to się robi?
*białka ubijamy ze szczyptą
soli
*pozostałe składniki ucieramy
i delikatnie łączymy z białkami
Przepis numer 2:
*¾ szklanki mleka
*4 łyżki masła
*1 szklanki mąki
*1 łyżeczka cukru
waniliowego
*2/3 łyżeczki drożdży
instant
*szczypta soli
*1 duże jajko
A jak to się robi?
*masło rozpuszczamy w mleku i
przestudzamy (ma być ciepłe nie gorące)
*suche składniki mieszamy,
dodajemy mleko z masłem, a na końcu rozbełtane jajko
*przykrywamy folią i wstawiamy najlpiej
na noc do lodówki
Gofry smażymy na maksymalnie rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor (ok 3-5'), ja smaruję delikatnie gofrownicę olejem. Usmażone gofry trzymamy w nagrzanym piekarniku. Podajemy ciepłe.
Z czym to się je?
Z czym kto lubi - cukrem pudrem, bitą
śmietaną i owocami sezonowymi, kisielem owocowym, polewą toffi, czekoladową, owocową, siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, syropem klonowym, konfiturą….
Smacznego!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz