słowem uzupełnienia

poniedziałek, 8 lipca 2013

Odpowiadając na pytania dotyczące przepisu podaję, dwa z których zawsze korzystam, a wypróbowałam co najmniej kilka.

Przepis numer 1:
* 2 szklanki mleka
* 2 jajka
* 2 szklanki mąki
*1/3 szklanki oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

A jak to się robi?
*białka ubijamy ze szczyptą soli
*pozostałe składniki ucieramy i delikatnie łączymy z białkami

 Przepis numer 2:
 *¾ szklanki mleka
*4 łyżki masła
*1 szklanki mąki
*1 łyżeczka cukru waniliowego
*2/3 łyżeczki drożdży instant
*szczypta soli
*1 duże jajko

A jak to się robi?
*masło rozpuszczamy w mleku i przestudzamy (ma być ciepłe nie gorące)
*suche składniki mieszamy, dodajemy mleko z masłem, a na końcu rozbełtane jajko
*przykrywamy folią i wstawiamy najlpiej na noc do lodówki


Gofry smażymy na maksymalnie rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor (ok 3-5'), ja smaruję delikatnie gofrownicę olejem. Usmażone gofry trzymamy w nagrzanym piekarniku. Podajemy ciepłe.

Z czym to się je?
Z czym kto lubi - cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami sezonowymi, kisielem owocowym, polewą toffi, czekoladową, owocową, siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, syropem klonowym, konfiturą….
 
Smacznego!!!


0 komentarze:

 
Craftomania - by Templates para novo blogger