piątek, 11 listopada 2011
Rogale świętomarcińskie albo rogale marcińskie to produkt regionalny przygotowywany w Poznaniu ale i większości województwa wielkopolskiego, nie jestem co prawda poznanianka ale te rogale są przepyszne i jadamy je nie tylko 11 listopada, ale z reguły jak jesteśmy w Poznaniu!
Przygotowywane z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z bialego maku (najlepiej pochodzenia polskiego), orzechów, migdałów, skórki pomarańczowe i rodzynek. Aby cukiernia mogła się posługiwać tą nazwą musi uzyskać odopwiedni certyfikat, który daje gwarancje, że rogale przygotowane zostały ze skłądników najwyższj jakości ale też, że ma odpowiednią wagę i ilość nadzienia.
Smacznego!
4 komentarze:
Wyglądają bardzo apetycznie:) smacznego!
pozdrawiam!
mniam, nigdy nie miałam okazji pokosztować, a słyszałam, że są pyszne...
kurcze, w życiu nie robiłam i nie jadłam :(, ale i Ty i Ushii tak zachęcacie to trzeba pewnie będzie je zrobić ;)))
uściski ;)
Tego typu rogalikow nie robilam ale za to kilka ddni temu objadalam sie nimi w Gdansku w kazdej napotkanej cukierni :D
Piekne prezenty, pozdrawiam
Prześlij komentarz