rogale świętomarcińskie

piątek, 11 listopada 2011


Rogale świętomarcińskie albo rogale marcińskie to produkt regionalny przygotowywany w Poznaniu ale i większości województwa wielkopolskiego, nie jestem co prawda poznanianka ale te rogale są przepyszne i jadamy je nie tylko 11 listopada, ale z reguły jak jesteśmy w Poznaniu! 
Przygotowywane z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z bialego maku (najlepiej pochodzenia polskiego), orzechów, migdałów, skórki pomarańczowe i rodzynek. Aby cukiernia mogła się posługiwać tą nazwą musi uzyskać odopwiedni certyfikat, który daje gwarancje, że rogale przygotowane zostały ze skłądników najwyższj jakości ale też, że ma odpowiednią wagę i ilość nadzienia.

Smacznego!

4 komentarze:

Ola_83 pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie:) smacznego!
pozdrawiam!

incognito pisze...

mniam, nigdy nie miałam okazji pokosztować, a słyszałam, że są pyszne...

ula pisze...

kurcze, w życiu nie robiłam i nie jadłam :(, ale i Ty i Ushii tak zachęcacie to trzeba pewnie będzie je zrobić ;)))
uściski ;)

Bree pisze...

Tego typu rogalikow nie robilam ale za to kilka ddni temu objadalam sie nimi w Gdansku w kazdej napotkanej cukierni :D
Piekne prezenty, pozdrawiam

 
Craftomania - by Templates para novo blogger